5 razloga da jedete tamnu čokoladu!


5 razloga da jedete tamnu čokoladu


čokolada

Da li osjetite krivnju kada jedete čokoladu? Nemojte!

Drevni Maje su ju smatrali  hranom bogova i nisu pogriješili: čokolada je zaista dobra za zdravlje.Naravno da se to odnosi na tamnu čokoladu.Zapravo, čim je tamnija čokolada, tim je bolja za Vaše zdravlje. 5 dobrih razloga zbog kojih se isplati jesti tamnu čokoladu
1. Zdravlje srca - Tamna čokolada štiti zdravlje srca i kardiovaskularnog sustava. Klinička istraživanja potvrđuju da nekoliko kockica čokolade dnevno smanjuje krvni tlak, poboljšava protok krvi, sprečava stvaranje ugrušaka i smanjuje razinu LDL (štetnog) kolesterola.


2. Antidepresant - Čokolada sadrži serotonin, koji djeluje protiv depresije, i endorfin, koji daje osjećaj zadovoljstva. Čokolada je odavno poznata kao afrodizijak, što ju čini popularnim poklonom na dan zaljubljenih.








3. Riznica antioksidanata - Tamna čokolada i kakao bogati su antioksidantima - prirodnim spojevima, koje možemo pronaći u voću, povrću, žitaricama i orašastom voću. Antioksidanti štite naš organizam od prijevremenog starenja i mnogih bolesti, uključujući rak.


4. Regulacija šećera - Bez obzira na svoj slatki okus, tamna čokolada ima niski glikemički indeks. To znači da konzumiranje tamne čokolade ne podiže razinu šećera u krvi, što je dobra vijest za dijabetičare. I ne samo to - flavonidi, koje sadrži čokolada, upravo liječe dijabetes, jer poboljšavaju osjetljivost stanica na inzulin i glukozu.


5. Važni minerali - Poput drugih predstavnika biljnog svijeta, čokolada sadrži cijeli niz vitamina i minerala. Bogata je bakrom, magnezijem, kalcijem, kalijem i željezom. Zašto tamna čokolada?
- tamna čokolada sadrži više antioksidanata, nego mliječna, jer ima veći udio kakaa- tamna čokolada ima manje kalorija, zasitna je i bogata vlaknima - što je bolje za osobe, koje žele smršaviti Mitovi i činjenice o čokoladi
1. Čokolada sadrži puno kofeina


Nije istina. Čokolada sadrži male količine kofeina. Jedna tamna čokolada (100 gr) sadrži od prilike istu količinu kofeina, što i jedna šalica kave.


2. Čokolada uzrokuje akne.Nije točno. Istraživanja nisu pokazala nikakvu povezanost između akni i konzumiranja čokolade, čak i u velikim količinama.

3. Čokolada uzrokuje karijesNije istina. U zadnje vrijeme znanstvenici se sve više slažu s time, da nije samo šećer uzrok karijesa, nego bilo koja hrana koja se dugo zadržava u ustima. Na primjer, grickalice i suho voće mogu se lako zaglaviti između zubi i postati uzrokom karijesa.


4. Puno je ljudi alergično na čokoladuZabluda. Alergija na kakao je rijetka pojava. Većina ljudi je alergična na mlijeko, jaja, soju, pšenicu i orašasto voće, koje može sadržati čokolada. Ako ste alergični, pažljivo čitajte etikete i kupujte tamnu čokoladu, koja ne sadrži ove alergene. Nemojte pretjerati sa čokoladom
Kao i u svemu, u prehrani je potreban balans. Jesti čokoladu je dobro, ali nije dobro ako ju jedete previše.Nekoliko kockica tamne čokolade dnevno je dovoljno da dobijete dobrobit od antioksidanata i minerala, koje sadrži.Najzdravija je čokolada iz biološkog uzgoja, koja ne sadrži bijeli šećer.

5 razloga da jedete tamnu čokoladu


čokolada








Da li osjetite krivnju kada jedete čokoladu? Nemojte!Drevni Maje su ju smatrali  hranom bogova i nisu pogriješili: čokolada je zaista dobra za zdravlje.Naravno da se to odnosi na tamnu čokoladu.Zapravo, čim je tamnija čokolada, tim je bolja za Vaše zdravlje. 5 dobrih razloga zbog kojih se isplati jesti tamnu čokoladu
1. Zdravlje srca - Tamna čokolada štiti zdravlje srca i kardiovaskularnog sustava. 

Klinička istraživanja potvrđuju da nekoliko kockica čokolade dnevno smanjuje krvni tlak, poboljšava protok krvi, sprečava stvaranje ugrušaka i smanjuje razinu LDL (štetnog) kolesterola.


2. Antidepresant - Čokolada sadrži serotonin, koji djeluje protiv depresije, i endorfin, koji daje osjećaj zadovoljstva. Čokolada je odavno poznata kao afrodizijak, što ju čini popularnim poklonom na dan zaljubljenih.


3. Riznica antioksidanata - Tamna čokolada i kakao bogati su antioksidantima - prirodnim spojevima, koje možemo pronaći u voću, povrću, žitaricama i orašastom voću. Antioksidanti štite naš organizam od prijevremenog starenja i mnogih bolesti, uključujući rak.


4. Regulacija šećera - Bez obzira na svoj slatki okus, tamna čokolada ima niski glikemički indeks. To znači da konzumiranje tamne čokolade ne podiže razinu šećera u krvi, što je dobra vijest za dijabetičare. I ne samo to - flavonidi, koje sadrži čokolada, upravo liječe dijabetes, jer poboljšavaju osjetljivost stanica na inzulin i glukozu.


5. Važni minerali - Poput drugih predstavnika biljnog svijeta, čokolada sadrži cijeli niz vitamina i minerala. Bogata je bakrom, magnezijem, kalcijem, kalijem i željezom. Zašto tamna čokolada?
- tamna čokolada sadrži više antioksidanata, nego mliječna, jer ima veći udio kakaa- tamna čokolada ima manje kalorija, zasitna je i bogata vlaknima - što je bolje za osobe, koje žele smršaviti Mitovi i činjenice o čokoladi
1. Čokolada sadrži puno kofeina


Nije istina. Čokolada sadrži male količine kofeina. Jedna tamna čokolada (100 gr) sadrži od prilike istu količinu kofeina, što i jedna šalica kave.2. Čokolada uzrokuje akne


Nije točno. Istraživanja nisu pokazala nikakvu povezanost između akni i konzumiranja čokolade, čak i u velikim količinama.3. Čokolada uzrokuje karijes


Nije istina. U zadnje vrijeme znanstvenici se sve više slažu s time, da nije samo šećer uzrok karijesa, nego bilo koja hrana koja se dugo zadržava u ustima. Na primjer, grickalice i suho voće mogu se lako zaglaviti između zubi i postati uzrokom karijesa.








4. Puno je ljudi alergično na čokoladuZabluda. Alergija na kakao je rijetka pojava. Većina ljudi je alergična na mlijeko, jaja, soju, pšenicu i orašasto voće, koje može sadržati čokolada. Ako ste alergični, pažljivo čitajte etikete i kupujte tamnu čokoladu, koja ne sadrži ove alergene.

 Nemojte pretjerati sa čokoladom
Kao i u svemu, u prehrani je potreban balans. Jesti čokoladu je dobro, ali nije dobro ako ju jedete previše.Nekoliko kockica tamne čokolade dnevno je dovoljno da dobijete dobrobit od antioksidanata i minerala, koje sadrži.Najzdravija je čokolada iz biološkog uzgoja, koja ne sadrži bijeli šećer.


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

UH, KAKVE GRUDI! Lepa Brena se slikala GOLA i šokirala fanove! (FOTO)

Mercedesov Sprinter nazvan The Presidential ima toalet i kuhinju