Pripremite ukusno i okrepljujuće varivo od sezonskih namirnica
Ukusna i okrepljujuća, topla zimska variva od sezonskih namirnica griju organizam i štite od prehlade i gripe.
Tijekom zimskih dana češće pripremam juhe i variva kombinirajući razne sezonske namirnice koje imam kod kuće ili ih nabavim na tržnici.
Jedan od sastojaka variva koji sam pripremila je kiseli kupus, koji je savršena zimska namirnica.
Odličan je izvor vitamina A i C te vitamina B-skupine. Istovremeno je i niskokaloričan - 100 g sadrži svega 25 kcal.
Druga nutritivno vrijedna namirnica je leća, mahunarka bogata proteinima, vlaknima i željezom.
Vrijednosti ovog variva pridonosi i batat, koji je sve češći sastojak naših jela.
Zimsko varivo poslužite s mekim integralnim kiflicama i dobit ćete cjeloviti obrok za vas i vašu obitelj.
Sastojci
Za juhu:
- 70 g ječma
- 100 g crvene leće
- 200 g narezanog kiselog kupusa
- 1 batat – oko 400 g
- 1 poriluk
- 200 g šampinjona
- 2 jušne žlice kuhane tekuće rajčice
- 3 jušne žlice organskog maslinova ulja
- himalajska sol, papar – količina po želji
Za kiflice:
- 300 g integralnog pirova brašna
- 300 g polubijelog brašna T–850
- 7 g suhog kvasca
- 150 ml mlijeka
- 200 ml jogurta
- 1 čajna žličica sode bikarbone
- 1 čajna žličica himalajske soli
- 1 čajna žličica brezina šećera
- 100 ml gheeja ili maslaca
Priprema juhe
- Isperite ječam pa ga prelijte vodom. Ostavite ga da se namače najmanje 2 sata (najbolje preko noći). Zatim ga skuhajte u slanoj vodi i ocijedite po potrebi.
- Očistite poriluk i batat pa ih narežite na ploškice, odnosno kockice.
- Očistite i operite leću i kiseli kupus.
- Šampinjone očistite suhom četkicom i narežite na ploškice.
- Na maslinovu ulju pirjajte poriluk. Dodajte gljive i leću i još kratko pirjajte. Zalijte vodom.
- Dodajte kiseli kupus i batat pa kuhajte oko 30 minuta na laganoj vatri.
- Dodajte kuhani ječam i tekuću rajčicu. Začinite solju i paprom po želji pa prokuhajte.
- Ostavite juhu da malo odstoji prije posluživanja.
Priprema kiflica
- Pomiješajte obje vrste brašna pa dodajte sol i sodu bikarbonu.
- U toplo mlijeko dodajte suhi kvasac i šećer pa dobro promiješajte.
- Pomiješajte sve navedene sastojke te dodajte jogurt i otopljeni ghee ili maslac.
- Miješajte tijesto mikserom spiralnim nastavcima i dovršite rukama. Prekrijte ga i ostavite da odstoji na toplom 45 minuta.
- Tijesto stavite na radnu površinu (ne trebate je pobrašniti jer tijesto nije ljepljivo) i podijelite ga na tri dijela.
- Svaki dio razvaljajte u oblik kruga. Podijelite na 12 komada. Svaki komad motajte počevši od šireg dijela. Dobit ćete 36 kiflica. Kiflice stavite na lim obložen masnim papirom. Svaki premažite mlijekom te pospite sezamovim, suncokretovim, lanenim ili chia sjemenkama.
- Pecite u zagrijanoj pećnici oko 30 minuta.
Primjedbe
Objavi komentar