Starinski, izdašan, blagdanski kolačić iz mamine bilježnice…
Sastojci
Za tijesto
-15og margarina /maslaca
-150g šećera (kristal)
-120g Glatkog brašna
-100g mljevenih oraha
-4 bjelanjaka(snijeg)
Za žuti sloj
-4 žumanjaka
-150g šećera u prahu
Za smedji sloj
-8 žlica mlijeka
-3 žličice šećera u prahu
-120g čokolade crne za kuhanje
-150g mljevenih oraha
-100g margarina /maslaca
-napomena-nisam radila smeđi sloj po receptu, već malo drukčije i to sam opisala u postupku
Priprema
Za tijesto pjenasto izmiješati margarin i šećer, zatim naizmjenično dodavati brašno pomiješano sa mljevenim orasima i snijeg od bjelanjka. Ispadne dosta gusta smjesa. Razmazati u namazanu i pobrašnjenu tepsiju veličine otprilike 25x30cm.
Ako imate veću tepsiju, obavezno povečajte količine sastojaka. Za ukupni dojam je bitna visina kolača. Peći na umjerenoj vatri da se biskvit previše ne isuši. Duljinu pečenja i temperaturu prilagodite iskustvima sa svojom pećnicom.
style="display:block"
data-ad-client="ca-pub-3947231486895815"
data-ad-slot="2201302332"
data-ad-format="auto">
Kad se biskvit po rubovima počne odvajati od tepsije, pečen je. Ja sam pekla otprilike 25 minuta na 150 stupnjeva celzijusa. Pečeno tijesto ohladiti. Ja sam izvadila na rešetku za hladjenje i prohladjen vratila u tepsiju obloženu alufolijom koju sam pripila rubovima tijesta i pomogla mi je da se žuti sloj ne razlije previše sa strane.
Žumanjke i šećer u prahu miksati i kad postane gusto izliti na pečeno i ohlađeno tijesto. Lupiti tepsijom o radnu površinu da se poravnaju neravnine, ako su se stvorile kod izlijevanja. Staviti ponovno u pečnicu i na laganoj temperaturi sušiti. Ja sam sušila 45 minuta na 50 stupnjeva celzijusa.
Isprobati čakalicom da li je suho. Moja pećnica je inače dosta jaka pa se brzo posušilo. Ako se prenaglo suši ili je prepečena podloga, može se desiti da se žuti sloj kasnije odvaja od podloge.
style="display:block"
data-ad-client="ca-pub-3947231486895815"
data-ad-slot="2201302332"
data-ad-format="auto">
Nakon što sam čokoladu dobro umiješala, u još toplo sam stavila 150g mljevenih oraha i 50g margarina na listiće. Smjesa je dosta gusta i u hrpicama se nanosi i zatim razmaže po žutom sloju. Dosta traje to razmazivanje da se dobije ravnomjerna debljina po cijeloj plohi kolača.
Kolač se na kraju obilno posipa mljevenim orasima i nakon kratkog vremena provedenog u frižideru ili u hladnoj prostoriji, spreman je za rezanje.
Rezati na kockice 3,5×3,5cm.
Primjedbe
Objavi komentar