Brokula - prirodan zaštitnik zdravlja prostate!
Mnogo je razloga zašto biste nekoliko puta tjedno trebali jesti brokulu.
Naime, ova biljka iz porodice kupusnjača jedinstvena je po svojim ljekovitim svojstvima koja uključuju antioksidativno, protuupalno i detoksikacijsko djelovanje.
Zahvaljujući tome brokula ima snažan učinak protiv raznih oboljenja uključujući i ona najteža poput tumora.
Istraživanja su pokazala da se zahvaljujući povećanom unosu brokule kod muškaraca s ranim stadijem raka prostate stanje znatno poboljšava.
Budući da se kod muške populacije rizik od raka prostate s godinama značajno povećava, svakako se preporučuje što češće konzumirati brokulu, kao i ostale kupusnjače.
Brokula je također snažan zaštitnik ženskog zdravlja.
Budući da pridonosi eliminaciji viška estrogena iz tijela, uvelike smanjuje rizik od raka dojke i raka maternice.
Ljekovita snaga skrivena u ukusnom povrću
Osim vitamina C, kojim je osobito bogata, te vitamina K, selena, kalija, fosfora i željeza, brokula sadrži i druge moćne antioksidanse, poput luteina, zeaksantina i beta-karotena, koji pridonose zdravlju očiju.
Sadrži i sumpor, koji ima antikancerogena i detoksikacijska svojstva, vlakna, koja potiču probavu i sprečavaju nastanak raka debelog crijeva, te kvercetin, koji donosi brojne dobrobiti poput snižavanja krvnog tlaka.
Najbolja zaštitna svojstva imaju mlade klice brokule, koje izgledaju kao klice alfa-alfa te imaju pomalo ljutkast okus.
Klice brokule stare svega 3 dana imaju čak 50 posto snažnija antikancerogena svojstva od zrele brokule.
Naime, one sadrže čak 20-50 puta veću količinu antikancerogenih tvari - sulforafana.
Sulforafan – prirodni saveznik protiv raka
Biljke iz porodice krstašica ili kupusnjača, poput brokule, kupusa i cvjetače, sadrže prirodne biljne spojeve glukozinolate, čijom razgradnjom u organizmu nastaje sulforafan.
Ovaj prirodni sastojak je predmet brojnih znanstvenih istraživanja, koja potvrđuju njezin snažan zaštitni učinak protiv raka prostate, ali i drugih oblika raka.
1. Uništava stanice raka
Osim što pomaže normalnoj funkciji stanica i njihovom dijeljenju, sulforafan uništava stanice raka.
Osobito snažan učinak ima protiv raka dojke i prostate, koji su vezani uz djelovanje hormona.
Djeluje tako da ciljano eliminira kancerogene stanice prostate, dok zdrave ne dira.
2. Inhibira djelovanje enzima histon-deacetilaze (HDAC)
Ovaj enzim nastaje kao rezultat upalnih stanja u tijelu, poremećaja metabolizma i niske razine antioksidansa.
Inače djeluje kao svojevrsno gorivo za stanice raka, potičući njihov nastanak i širenje u organizmu.
Sulforafan inhibira, odnosno suzbija djelovanje ovog štetnog enzima.
3. Smanjuje štetan učinak slobodnih radikala
Sulforafan potiče aktivaciju gena koji uništavaju slobodne radikale u organizmu.
Stoga je dobar saveznik mladolikog izgleda i u zrelijim godinama.
Naime, slobodni radikali uvelike pridonose starenju i s godinama se s njima sve teže borimo.
Kako biste povećali bioraspoloživost sulforafana i njegovu apsorpciju u organizmu, brokulu kombinirajte s namirnicama koje sadrže enzim mirozinazu.
U takvu hranu spadaju wasabi, sjemenke gorušice, rikula i daikon.
Ostale zdravstvene dobrobiti brokule:
- pridonosi ljepoti i zdravlju kože
- snižava razinu lošeg kolesterola
- smanjuje alergijske reakcije
- prevenira osteoporozu
- čuva zdravlje srca i krvnih žila
- smanjuje upalna stanja u organizmu
- pridonosi očuvanju vida
- jača imunosni sustav
Priprema brokule
Ovu kupusnjaču nikad nemojte dugo kuhati jer ćete uništiti njezine antikancerogene sastojke.
Dovoljno ju je kuhati na pari 2-4 minute.
Želite li smanjiti rizik od raka prostate, brokulu jedite triput tjedno.
Najbolje je kombinirati i cvjetove i izdanke.
Brokulu možete jesti i sirovu, no želite li sniziti razinu lošeg kolesterola, ova kupusnjača bolje djeluje ako se kratko kuha na pari.
Rajčice, koje su također antikancerogene, trebale bi se također naći na vašem jelovniku, i to u kombinaciji s brokulom jer se tako učinak zaštite od raka udvostručuje.
Osim brokule i rajčica, za zaštitu od raka prostate što češće konzumirajte mahunarke, poput graha, leće i slanutka, te zeleni čaj i svježi sok od nara.
Primjedbe
Objavi komentar