Napravite sami ljekovito ayurvedsko ulje za dubinsku njegu kože!
Ljekovita ulja se koriste svakodnevno u ayurvedskim tretmanima panchakarme, ali i kao dio svakodnevne njege kože.
Razlog tome je njihova velika učinkovitost.
Ova ulja ne samo da hrane kožu nego kroz nju njeguju i cijelo tijelo, živčani sustav, pojačavaju cirkulaciju i smiruju um.
Pripremajući sami svoja ulja, znamo da su ona sigurna, učinkovita i ljekovita, idealna za cijelu obitelj.
Zato je iznimno dobro napraviti domaće ulje, koristeći ljekovite biljke koje doprinose zdravlju i ravnotežu cijelom organizmu.
Prije nego li započnete s izradom ayurvedskog ulja, odaberite ljekovito bilje koje odgovara vašoj došiili koristite one biljke koje se preporučuju za liječenje određenih bolesti poput upale zglobova, gihta, reumatskih tegoba, loše cirkulacije, suhe kože.
Priprema ljekovitog ayurvedskog ulja
Ayurvedsko ulje se tradicionalno sastoji iz 3 dijela:
- Kalka – biljna pasta koja je napravljena od svježe biljke i cvjetova ili sušenog bilja i sjemenki samljevenih u prah. Biljnom prahu potrebno je dodati dvostruku količinu vode i napraviti pastu. Kalka predstavlja 1 udio omjera sastojaka u receptu.
- Sneha – bazno ulje koje se koristi kao osnova predstavlja 4 udjela u receptu. Za početak, najbolje je koristiti hladno prešano sezamovo ulje koje se i inače koristi u tradicionalnom receptu. Ljudi pitta konstitucije mogu koristiti kokosovo ulje ili ghee maslo.
- Drava – tekući dio ulja, biljni uvarak koji se priprema ranije, a sastoji od biljke i vode. Ovaj biljni uvarak predstavlja 16 dijelova u receptu.
Prije kuhanja ulja, prvo se priprema biljni uvarak.
1. Priprema biljnog uvarka - Drava
U zdjeli od nehrđajućeg čelika dodajte 1 dio suhih biljaka (u gramima) i 16 dijelova vode (u mililitrima). Koristite pročišćenu vodu, nikako mineralnu vodu ili vodu iz slavine.
Količinu sastojka uvijek prilagodite vašim osobnim potrebama.
Tako za manju količinu pripremite 10 g suhog bilja i 160 ml pročišćene vode.
Za veću količinu pripremite npr. 100 g suhog bilja i 1600 ml pročišćene vode.
Kuhajte na laganoj vatri sve dok se biljni uvarak ne smanji na ⅛ originalnog volumena tekućine (ako koristite tvrđe dijelove biljke poput sjemenki) ili ¼ (ako koristite mekane dijelove poput listova i cvjetova biljke).
Ohlađeni uvarak procijedite kroz cjediljku i stavite po strani.
Primjeri korisnih biljaka za uvarak prema došama:
- Vata doša: ashwagandha, gavez, sljez, latice ruže, kamilica, klinčić, lavanda.
- Pitta doša: neem, paprena metvica, amalaki, aloe vera, komorač, korijander.
- Kapha doša: kadulja, gotu kola, timijan, ružmarin, neven, hren, bosiljak, cimet.
2. Priprema biljne paste - Kalka
Odaberite svježe biljke koje odgovaraju vašoj doši ili bolesnom stanju kojeg želite tretirati.
Cijelu biljku stavite u mužaru i dobro je izgnječite dok se ne pretvori u pastu.
Ako koristite suhe dijelove biljke poput listova, sjemenki ili korijena, sameljite ih u prah, dodajte dvostruku količinu vode pa sve izmiješajte u gustu pastu.
Odložite gotovu biljnu pastu sa strane.
3. Postupak kuhanja ayurvedskog biljnog ulja
Pripremite široku zdjelu i metalnu žlicu za miješanje.
U zdjelu izlijte ulje (ghee, sezamovo ili kokosovo ulje) te ga lagano zagrijte.
Prije nego ulje prokuha dodajte kalku – pastu od svježih biljaka i biljni uvarak (dravu). Sve dobro promiješajte.
Ulje obavezno kuhajte na laganoj vatri. Ulje ne smije zavrijeti nego se ova mješavina od biljnog uvarka, paste i ulja treba lagano “pirjati”.
Tijekom laganog kuhanja ulje često promiješajte kako se biljna pasta ne bi zalijepila za dno zdjele.
Proces kuhanja traje sve dok tekućina potpuno ne ispari (ovaj proces obično traje od 2 sata pa do nekoliko dana, ovisno o pripremljenoj količini).
Dok se ulje kuha, na površini će se stvarati korica od ljekovitog bilja i sitni mjehurići od vode, koji polako isparavaju iz ulja (mjehurići su pokazatelj da je voda još uvijek prisutna u ulju).
Kada je ljekovito ulje gotovo, poprimit će željeni, ugodan miris, stvorit će se korica na površini, a voda će potpuno ispariti.
Ugasite plamen, maknite zdjelu sa strane i pustite ulje da se neko vrijeme hladi.
Još dok je toplo, ulje pažljivo procijedite kroz pamučnu kuhinjsku krpu koju ste stavili na cjediljku, u novu, čistu zdjelu.
Nemojte ga cijediti hladnoga jer biste tako izgubili znatnu količinu ljekovitih sastojaka biljne paste – kalke.
Ako ste napravili veću količinu, koristite metalnu kutlaču kojom ćete polako ulijevati ulje u cjediljku.
Ulje pohranite u tamne, staklene boce i koristite prema potrebi.
Upotreba i dodatni savjeti
Kada koristite domaće ayurvedsko ulje, zagrijte ga i uvijek koristite toplo. Tako ćete postići najbolji učinak.
Ulje se može upotrebljavati svakodnevno, najbolje za abhyangu (samomasažu), ujutro ili navečer.
U pripremi ovog ulja nemojte koristiti eterična ulja jer će ona pogoršati stanje doša, naročito vata i pitta doše. Također će promijeniti ljekovita svojstva biljnog ulja zbog svoje velike moći.
Važno je pažnju usmjeriti na pripremu i kuhanje ulja tako da vam ne bi zagorjelo jer je njegova priprema višesatni proces kuhanja.
Stoga, prvo pronađite dovoljno vremena koje ćete rado posvetiti ovoj dugotrajnoj, ali itekako vrijednoj pripremi ayurvedskog ulja.
Upravo zbog svog jedinstvenog, sporog i temeljitog načina pripreme ovo ulje je iznimno ljekovito i korisno.
Vodite računa da je ovo ulje zapaljivo pa s njim trebate uvijek pažljivo rukovati.
Primjedbe
Objavi komentar