Pikantna krem juha od bundeve i kokosovog mlijeka!
Za vrijeme ovih hladnih dana važno je konzumirati toplu hranu koja će vam pomoći u održavanju topline tijela, pravilnoj probavi i jačanju imuniteta.
Preporuka naših baka je da treba jesti jela „na žlicu“.
Jedno od takvih jela je i krem juha od bundeve.
Ova juha obiluje zdravim sezonskim namirnicama, a posebnost je kokosovo mlijeko i začini kao što su muškatni oraščić i đumbir, čime se postiže pikantnost okusa.
Važno je naglasiti da je brokula, kao dodatak juhi, kuhana al dente, na pari.
Ovakav način kuhanja omogućuje čuvanje minerala i vitamina u brokuli više nego ijedan način termičke pripreme.
Brokula obiluje antioksidansima te vitaminima C i A, željezom, kalcijem, kalijem i magnezijem. Također je bogata vlaknima te je niskokalorična.
Sastojci za juhu
- 300 g bundeve Hokaido
- 2 mrkve
- 2 krumpira
- 1 luk
- 2 češnja češnjaka
- 1 glavica brokule
- 2 čajne žličice začinske soli
- prstohvat muškatnog oraščića
- ½ čajne žličice đumbira
- himalajska sol, papar – količina po želji
- 200 ml kokosovog mlijeka (može se zamijeniti drugim vrstama biljnog mlijeka)
- 1 šlica kuhanog ječma (opcionalno)
- lišće svježeg peršina
Sastojci za krutone
- stari kruh, količina za jednu tepsiju veličine 20 x 30 cm
- ½ čajne žličice himalajske soli
- ½ čajne žličice češnjaka u prahu
- 1 čajna žličica sušenog peršina
- par žlica maslinovog ulja
Priprema
- Zagrijte pećnicu na 180 °C. Pripremite krutone od starog kruha. Kruh narežite na sitne kockice, stavite u zdjelu i dobro pomiješajte sa začinima. Stavite peći u tepsiju obloženu masnim papirom oko 10 minuta. Izvadite, ohladite i pospremite u staklenku.
- Očistite i operite povrće (ako je iz organskog uzgoja, bundevu nemojte guliti - samo je očistite od koštica). Narežite na manje komade bundevu, mrkvu, krumpir i luk te stavite u posudu za kuhanje. Ulijte 800 ml vode, začinite sa začinskom soli. Stavite kuhati na srednju vatru.
- Brokulu natrgajte na cvjetove, koje narežite na podjednake dijelove. Stavite brokulu u posudu za kuhanje na pari i poklopite. Kad voda zavrije, smanjite temperaturu. Kuhajte dok ne omekša. Brokula bi trebala biti kuhana al dente.
- Izblendajte sve povrće osim brokule. Stavite preostale začine i kokosovo mlijeko te još kratko prokuhajte.
- U juhu umiješajte kuhani ječam i brokulu i promiješajte. Servirajte toplo.
Uz juhu pikantnog okusa servirajte krutone i pospite je nasjeckanim peršinom!
Primjedbe
Objavi komentar