KISELI KARFIOL,VJERUJTE DA ĆE VAM SE DOPASTI! ODLIČNA ZIMNICA.
Sastojci
4 velika karfiola
listovi lovora
zrna papra
cvjetovi boraca, ako imate
2 l vode
1/2 l bijelog vinskog octa 5%
150 g secera
100 g soli
Priprema
Karfiol ocistiti, podjeliti na cvjetove, oprati i ocjediti. Blansirati u vreloj vodi 2 – 3 min. ili onoliko dugo dok ne promjeni boju. Ocjediti od vode i redati u sterilizirane i u rerni na 100*C zagrijane staklenke. Posipati sa paprom u zrnu. Staviti i listove lovora i cvjetice boraca, ako imate. Nije nuzno! O boracu mozete procitati u ovom linku:
Vodu, ocat, sol i secer prokuhajte i sipajte preko karfiola. Odmah zatvorite staklenke i pasterilizirajte u jednoj prikladnoj serpi na cije dno stavite kuhinjsku krpu, poredate staklenke, uspete vodu i pustite da zavrije. Kuhajte jos 2 – 3 min. iskljucite vatru i ostavite staklenke u vodi da se ohlade preko noci.Cuvati na hladnom i mracnom mjestu.
Primjedbe
Objavi komentar