Smokvara je autohtona hercegovačka slastica koja bi trebala postati turistička atrakcija
- Dohvati vezu
- X
- e-pošta
- Druge aplikacije
Ima jela koja su karakteristična za neko podneblje, imaju dugu tradiciju pripremanja i na specifičan način su povezana s ljudima. Takva je veza Hercegovaca i smokvare, slastice koja je najviše hercegovačka od svih.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Hercegovci znaju za hurmašice, baklavu, halvu ili gurabije, ali ništa nema tako dugu tradiciju pripremanja i tako karakterističan okus po Hercegovini kao smokvara. Nema baš svugdje smokava kao u Hercegovini, a onda ni smokvare.
Na prvi pogled izgleda kao drugačije modelirana hurmašica prelivena pekmezom od smokava, ali nije baš tako jednostavno. Odličnu smokvaru možete pojesti u nekim od onih restorana uz vrelo Bune u Blagaju ili među zidinama vječnog Počitelja, ali najbolja je, kažu, u restoranu Evropa na vrhu mostarskog Kujundžiluka.
Baš tu, uz pogled na Stari most, na početku Kurluka, najkraće mostarske ulice, sprema ih Kimeta Drljević, sjajna kuharica klasičnih bosanskih jela, ali i specifičnih hercegovačkih slastica koje su nažalost skoro nestale iz redovne ishrane.
"U smokvaru ide i obično i kukuruzno brašno, prašak za pecivo, ulje i pekmez od smokava te voda. Napravi se smjesa kao za halvu, oblikuje se na ovakve okrugle karakteristične oblike i peče dvadeset minuta", govori nam Kimeta recept za najbolju smokvaru.
Sve se zalije agdom od vode, šečera i naravno pekmeza od smokava, kaže nam Kimeta i dodaje da nije smokvara neka mudrolija.
"Stranci je posebno traže jer su čuli da je to izvorno naše, naši ljudi iz Bosne još i više, jer poštuju tradiciju. Nema smokve u Bosni, samo kod nas, pa nema gore ni smokvare. Ova tepsija nekad ode za sat", kaže nam Kimeta.
Smokvara se u restoranu Evropa servira uz malo narandže koja kad pusti svoj sok zajedno s pekmezom od smokava daje poseban i neodoljiv okus, potpuno drugačiji.
Zajedno s fildžanom kafe uz pogled na Stari most postaje iskon Mostara i Hercegovine, danas kao i prije nekoliko stotina godina...
Na prvi pogled izgleda kao drugačije modelirana hurmašica prelivena pekmezom od smokava, ali nije baš tako jednostavno. Odličnu smokvaru možete pojesti u nekim od onih restorana uz vrelo Bune u Blagaju ili među zidinama vječnog Počitelja, ali najbolja je, kažu, u restoranu Evropa na vrhu mostarskog Kujundžiluka.
Baš tu, uz pogled na Stari most, na početku Kurluka, najkraće mostarske ulice, sprema ih Kimeta Drljević, sjajna kuharica klasičnih bosanskih jela, ali i specifičnih hercegovačkih slastica koje su nažalost skoro nestale iz redovne ishrane.
"U smokvaru ide i obično i kukuruzno brašno, prašak za pecivo, ulje i pekmez od smokava te voda. Napravi se smjesa kao za halvu, oblikuje se na ovakve okrugle karakteristične oblike i peče dvadeset minuta", govori nam Kimeta recept za najbolju smokvaru.
Sve se zalije agdom od vode, šečera i naravno pekmeza od smokava, kaže nam Kimeta i dodaje da nije smokvara neka mudrolija.
"Stranci je posebno traže jer su čuli da je to izvorno naše, naši ljudi iz Bosne još i više, jer poštuju tradiciju. Nema smokve u Bosni, samo kod nas, pa nema gore ni smokvare. Ova tepsija nekad ode za sat", kaže nam Kimeta.
Smokvara se u restoranu Evropa servira uz malo narandže koja kad pusti svoj sok zajedno s pekmezom od smokava daje poseban i neodoljiv okus, potpuno drugačiji.
Zajedno s fildžanom kafe uz pogled na Stari most postaje iskon Mostara i Hercegovine, danas kao i prije nekoliko stotina godina...
Vezani članci
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
PRIRODNA KOZMETIKA
1h 22m
Hailey Baldwin i Rosie Huntington-Whiteley nove ambasadorice brenda Bare Minerals
PUSH-UP + SIDE PLANK
4h 18m
Trening s Lejlom Šebić: Vježba za savršen gornji dio tijela
POMAŽE MNOGIMA
8h 44m
Zbog čega i na koji način koristiti kurkumu, jedan od najmoćnijih prirodnih lijekova
HUMANO DJELOVANJE
9h 42m
Amra Džeko pozvala Banju Luku da donira kosu za djecu oboljelu od raka
ZNAČAJ PREVENCIJE
11h 15m
Crveni križ BiH apelira na jačanje svijesti o tuberkulozi kao zaraznoj, ali izlječivoj bolesti
Primjedbe
Objavi komentar