Probali smo najbolju jablaničku janjetinu i saznali u čemu je njena tajna

1  /16
Foto: RD / Klix.ba
TEKST JE NASTAVLJEN IZMEĐU VLASNIKA
Razmišljajući kako domaće znaju više od nas da samo kroz Jablanicu proći, hodajući ulicama ovog malog hercegovačkog gradića raspitivao gdje možemo zaista jesti najbolju janjetinu. Rekli su nam da ne idemo dalje od prve zgrade na jugu, čuvenog restorana "Zdrava voda".

Kada smo vidjeli gomilu parkinga pored restorana, a posebno deset jagnjadi koji su se vrteli na Rapjeru, znali smo da smo na pravom putu. Kada je reč o jagnjetini, nema kvantitativnog kvaliteta koji je odmah razjasnio. Teško je dobiti pravo vrednost ako restoran stavi dva jagnjičena dnevno i najbolje je jagnje od petnaest kilograma. Osnovna pravila igre su ...

Priča o Jablanica janjetine počela šezdesetih godina kada je Sarajevo UPI ili podružnica Čvrsnica u Aleksin Han otvorio prvi restoran. Odlična lokacija duž jedne od najprometnijih naših puteva, visoke kvalitete mesa pažljivo domaćih životinja u selima pored Jablanice i kvalitetnu pripremu brzo dala rezultat. Prvu državnu zgradu pratila je privatna inicijativa, a jambijsko jagnje se proslavilo kao niko drugi.

Na pitanje zašto u Jablanici najbolje jagnje, a ne u Konjicu, Prozoru ili Čapljini, mnogi su nam dali različite odgovore. Najbolje što smo čuli je da je Jablanica na pola puta od Bosne do mora. Idealno za čovjeka da se zaustavi, dati sebi odmor i ukusan ručak.

Ovaj restoran ima najdužu tradiciju čak i za 51 godinu, a za to nema krize. "Posao je uvijek bilo, ima ga sada i to samo ima više. Niko ovde nikoga konkurencije, svako ima svoje kupce", rečeno nam je.







/>
Najviši kvalitet mesa ide dobro sa stručnjacima u pripremi. Sa mesom su neki od majstora sa preko tridesetogodišnjeg iskustva. Osećaš se kao da nabaviš meso na tanjiru da možeš misliti na sva čula. Prvo se jesti oči, pa tek onda prava stvar ... To se obično služi s pečenim krumpirom i salatom, iako u zadnje vrijeme ima različite varijacije, a u ugostiteljstvu nema neispunjena želja. 



Rečeno nam je da je posebno važno uslugu, ugodnu atmosferu u kući, prekrasan interijer, pogled prema rijeci, konstantnim ulaganjem u poboljšanje svih dijelova rade. Za takav tip restorana i prostran parking, a kvalitet je najbolje oglašavanje. Ne bi trebalo konzumirati popularnost jabučkih jagnjetina u našim zemljama, ali i zemalja bivše države. Svi znaju sve i svi dolaze iz običnog sveta do visokih delegacija. Tu će biti drugi, kažu nam da se uglavnom Turaka, zatim Korejanci, Arapi ... Na kraju, dok je pun stomak ostavljajući restoran gledao kolone koje dolaze. Dok je Jablanica, to će biti najbolja gastronomska ponuda, najbolje pečenje jagnjetine. 








below_article_ads" style="background-color: white; border-bottom: 1px solid rgb(230, 230, 230); border-top: 1px solid rgb(230, 230, 230); box-sizing: border-box; color: #333333; float: left; font-family: Roboto; font-size: 14px; min-height: 1px; outline: 0px; padding: 10px 0px; position: relative; width: 610px;">

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

UH, KAKVE GRUDI! Lepa Brena se slikala GOLA i šokirala fanove! (FOTO)

Mercedesov Sprinter nazvan The Presidential ima toalet i kuhinju