Probali smo najbolju jablaničku janjetinu i saznali u čemu je njena tajna
Kada smo vidjeli gomilu parkinga pored restorana, a posebno deset jagnjadi koji su se vrteli na Rapjeru, znali smo da smo na pravom putu. Kada je reč o jagnjetini, nema kvantitativnog kvaliteta koji je odmah razjasnio. Teško je dobiti pravo vrednost ako restoran stavi dva jagnjičena dnevno i najbolje je jagnje od petnaest kilograma. Osnovna pravila igre su ...
Priča o Jablanica janjetine počela šezdesetih godina kada je Sarajevo UPI ili podružnica Čvrsnica u Aleksin Han otvorio prvi restoran. Odlična lokacija duž jedne od najprometnijih naših puteva, visoke kvalitete mesa pažljivo domaćih životinja u selima pored Jablanice i kvalitetnu pripremu brzo dala rezultat. Prvu državnu zgradu pratila je privatna inicijativa, a jambijsko jagnje se proslavilo kao niko drugi.
Na pitanje zašto u Jablanici najbolje jagnje, a ne u Konjicu, Prozoru ili Čapljini, mnogi su nam dali različite odgovore. Najbolje što smo čuli je da je Jablanica na pola puta od Bosne do mora. Idealno za čovjeka da se zaustavi, dati sebi odmor i ukusan ručak.
Ovaj restoran ima najdužu tradiciju čak i za 51 godinu, a za to nema krize. "Posao je uvijek bilo, ima ga sada i to samo ima više. Niko ovde nikoga konkurencije, svako ima svoje kupce", rečeno nam je.
Primjedbe
Objavi komentar